top of page

ALLMENN TANNBEHANDLING

 • KARIES/ Hull i tennene
  Hull i tennene forårsakes av tannsykdommen karies. Sykdommen oppstår når munnbakterier danner syrer som gradvis løser opp emaljen og det underliggende dentinet. Bakteriene som forårsaker karies er avhengige av sukker og jo oftere man spiser eller drikker sukkerholdig mat og drikke, jo flere blir det av disse bakteriene. Bakteriene produserer syre som løser opp tannemaljen. Fjerner man ikke bakteriebelegget regelmessig med tannbørste og tanntråd/tannstikkere vil syren etse seg igjennom emaljen og det blir hull i tannen. Man kan oppdage kariesangrep på et tidlig stadium, før emaljen er brutt og det har blitt hull. Hvis man da endrer kostvaner, munnhygienevaner eller øker fluorbruken kan prosessen stoppes. Hvis kariesangrepet bryter emaljen og når det mykere dentinet er hullet et faktum og må repareres med en fylling. Det finne mange ulike fyllingsmaterialer og metoder og nå og da introduseres også nye. Tannlegens oppgave er å vurdere de ulike alternativene og velge det beste for hver pasient. Hvis kariesangrepet ikke blir behandlet kan hullet bli så dypt at bakteriene når hulrommet i tannen der nervene er. Da blir det betennelse inne i tannen og nerven dør. Tannen må da rotfylles. Den beste tannen er alltid den som er uten fyllinger. Derfor er det selvfølgelig bra om du steller tennene dine riktig slik at du slipper hull. Ikke alle hull kan sees med det blotte øyet. Derfor er det viktig at vi tar røntgenbilder.
 • Fyllingsmaterialer
  Fylling, innlegg eller krone? Hvordan man velger å reparere skaden avhenger av hvor stort hullet er. Om hullet er lite legger man en fylling (kompositt eller glassionomer). Er hullet større kan et innlegg ofte være et bedre valg. I tilfeller hvor hullet er så stort at sideveggene er for tynne til å kunne bære en fylling eller et innlegg, velger man som oftest å lage en krone. I blant er tannen så skadet eller kort at den ikke kan bære en krone. Da kan tannlegen forlenge tannen med en stift. Stiften settes fast inne i roten og tannen må da være rotfylt. På stiften kan det festes en krone.
 • Rotfylling
  Det finnes flere årsaker til at nerven inne i tannen dør, b.l.a karies, fyllinger som lekker, traumer (etter f eks slag eller fall) eller tanngnissing. En betennelse inne i tannen betyr at nerven er skadet. Plages du av murrende verking, følsomhet for kulde og varme, hevelse og ømhet kan det være tegn på betennelse i nerven. Det er imidlertid ikke alltid du får symptomer. En levende nerve er selvfølgelig å foretrekke, men tannen kan likevel reddes selv om nerven skulle dø. Løsningen er rotbehandling. Hvordan foregår rotbehandling? Rotbehandling innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden, f.eks karies, om det er mulig. Deretter fjernes nerven og rotkanalen fylles igjen. Til slutt fremstilles en fylling eller en krone som erstatning for den skadde tannkronen. Behandlingen utføres som oftest med lokalbedøvelse og er smertefri. Om nerven er død behøves som regel ingen bedøvelse. Alle behandlinger hos tannlegen kan utføres smertefritt!
 • BLEKING
  Profesjonell tannbleking er effektivt og skader ikke tennene ved riktig bruk. Det er ikke alle tenner, tannfarger og typer misfarginger som er egnet for bleking. Derfor er det viktig med en vurdering først. Vi anbefaler hjemmebleking fremfor bleking i klinikk fordi det er mer skånsomt og det som regel gir et bedre og mer forutsigbart resultat.
 • Hjemmebleking
  Det tas først et avtrykk for individuelt tilpasset blekeskinne. Ved neste besøk (etter ca en uke) utleveres blekeskinnen og blekemiddel og det blir instruert i bruk. Virkningen kommer gradvis og de fleste oppnår ønsket resultat etter 1 uke til 10 dager. Under selve blekeprosessen opplever noen ising eller overfølsomme tenner. Fluorskyll eller tannkrem mot ising hjelper, og som regel opphører ubehaget når man slutter å bruke blekemiddelet.
bottom of page